Saturday, December 15, 2012

10 Hukuman Mati Paling Kejam Di Dunia!!


1) Ditanam Hidup-hidup

Hukuman ini telah digunakan kepada individu ataupun secara kelompok. Mangsa biasanya diikat dan kemudian ditempatkan dalam sebuah lubang dan ditanam. Salah satu yang paling terkenal adalah pembunuhan ketika Perang Dunia II semasa tentera Jepun menanam hidup-hidup warga China.Tahukah korang berapa mangsa yang ditanam hidup-hidup ? Mengikut info,hampir 10,000 orang telah ditanam hidup2 dalam tanah! kejam siott..
2) Snake Pit

ini adalah salah satu lagi bentuk Penyeksaan yang boleh dikatakan kejam dan ngeri. Pesalah dilemparkan ke dalam lubang dalam dengan ular berbisa. Beberapa pemimpin terkenal dikatakan mati dengan cara ini termasuklah Ragnar Lodbrok, panglima perang Viking, dan Gunnar Raja Burgundi.

http://4.bp.blogspot.com/_9BaYavabw2...sh-Tickler.jpg

3) Cakar Sepanyol

Penyeksaan ini umumnya digunakan di Eropah pada Abad Pertengahan. Digunakan untuk merobek kulit mangsa, senjata ini boleh merobek melalui apa cara pun, termasuk otot dan tulang. Mangsa diikat telanjang, kadang-kadang di depan umum. Bentuk penyeksaan ini biasanya dimulakan pada kaki dan hanya menyeksa leher dan wajah saja.4) Dihiris Perlahan Lahan

Ling Chi, diterjemahkan sebagai “lambat mengiris” atau “kematian yang masih tersisa” itu digambarkan sebagai kematian dengan seribu luka. Penyeksaan seperti ini bermula pada tahun 900 M sampai tahun 1905, bentuk penyeksaan dengan cara ini perlahan-lahan membuat luka dan menghilangkan beberapa bahagian tubuh, memanjangkan hidup mangsa penyeksaan selama mungkin.5) Dibakar

Kematian dengan membakar telah digunakan sebagai suatu bentuk hukuman mati selama berabad-abad dan sering dikaitkan dengan kejahatan seperti pengkhianatan dan sihir. Sekarang ini dianggap sebagai hukuman yang kejam. Sebelum abad ke-18, yang dibakar pada tiang panjang adalah amalan umum. Mangsa diikat dan dibakar di hadapan orang ramai yang menyaksikan hukuman ini.

http://4.bp.blogspot.com/_9BaYavabw2...Necklacing.jpg

6) Necklacing

Hukuman ini banyak dilakukan di Afrika Selatan. Necklacing sayangnya masih sangat umum hari ini. Necklacing dimasukkan pada mangsa dan lengan, dan kemudian dibakar. Necklacing dasarnya menyebabkan tubuh akan berubah menjadi meleleh.

http://2.bp.blogspot.com/_9BaYavabw2...y-elephant.jpg

7) Dipijak Gajah

Di Asia Selatan dan Asia Tenggara,Gajah telah menjadi bentuk hukuman mati selama ribuan tahun. Haiwan in dilatih untuk melaksanakan dua cara. Perlahan-lahan, dalam cara yang berpanjangan, menyeksa atau menghancurkan, yang membunuh mangsa dengan sekelip mata. Pembunuhan dengan gajah ini berguna untuk menimbulkan rasa takut kepada rakyat jelata, membuktikan bahawa mereka memiliki kemampuan untuk mengendalikan binatang liar.8) Guillotine

Guillotine adalah salah satu bentuk penyeksaan yang paling terkenal . Terdiri dari pisau tajam diikatkan pada tali, kepala mangsa diletakkan di tengah-tengah bingkai dan kemudian pisau dijatuhkan dan menyebabkan orang yang dipenggal mati serta merta!
9) Digantung, ditusuk, dan dicincang

Hukuman ini biasanya dijalankan kepada pengkhianat di England. Mangsa akan digantung, ditarik dan dipotong-potong pada abad pertengahan. Hukuman ini telah dihapuskan pada tahun 1814.

Prosesnya hukuman ini dijalan :

a)Mangsa diseret pada bingkai kayu yang disebut rintangan ke tempat penyiksaan akan dijalankan.
b)Mangsa digantung leher dengan tali untuk waktu yang singkat sampai hampir mati.
c)Isi perut dan alat kelamin mangsa dibakar. Akhirnya, tubuh terbelah menjadi empat bahagian yang terpisah dan selepas itu kepala mangsa akan dipenggal!


http://3.bp.blogspot.com/_9BaYavabw2...razen-bull.jpg

10) The Brazen Bull

The Brazen Bull dikenali juga dengan Sicilian Bull merupakan salah satu bentuk penyeksaan paling kejam. Dimulakan di Yunani kuno, kuningan padat dilemparkan ke dalam bentuk lembu kosong, dengan pintu di bahagian samping yang terbuka dan terkunci.

Untuk memulakan penyeksaan,Mangsa ditempatkan dalam lembu kekuningan dan api telah dinyalakan dibawahnya. Api logam dipanaskan sampai benar-benar kuning, menyebabkan mangsa di kukus sampai mati. Lembu itu direka sedemikian rupa supaya jeritan mangsa akan terdengar bagai alunan muzik.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name: Snake-Pit.jpg
Views: 24
Size: 29.7 KB
ID: 106687

No comments: